top of page
  • Instagram
  • Facebook

AINEISTO-OHJEET

Aineiston toimittaminen:


Aineiston voi lähettää sähköpostin liitteenä (alle 25 megaa) ja suuremmat aineistot esimerkiksi WeTransfer- tai GoogleDrive-linkeillä (ei salauksia tai kirjautumisia).


Aineiston sähköposti: tuotanto@uusiokuori.fi

Painovalmis pdf-tiedosto

Sivut ovat sivu kerrallaan sivujärjestyksessä. Ei aukeamia. Väriavaruus on cmyk, jossa kaikki mustat tekstit ja viivat ovat k- kanavassa (C0 M0 Y0 K100). Huomioithan leikkuuvarat (bleed) 3 milliä. Ilman leikkuuvaroja tuotteeseen voi lopulliseen kokoon leikatessa jäädä valkoinen reunus. Väriprofiili on Coated Fogra39. Jotta värikuvat toistuvat laadukkaasti, resoluution on oltava vähintään 300 dpi.

Aineistojen profiileista


Käytämme yleensä kaikissa (coated / uncoated) painotöissä Fogra39-profiilia. Mikäli haluatte kuitenkin käyttää uncoated-profiilia, niin parempi vaihtoehto meille olisi uncoated fogra29. Profiileiden ero on ihmissilmällä niin pieni, että yleensä käytämme vain fogra39-profiilia. Painajan ammattitaito ratkaisee enemmän kuin profiili. Laadun takaamisen vuoksi olisi kuitenkin parempi, että aineisto olisi tuotannollemme tuttu profiili. Aineiston värimaailma on cmyk (ei rgb-värejä, spottivärejä tai harmaasävyä). Mustat tekstit ovat cmyk:n k-kanavassa (c=0, m=0, y=0, k=100).

Bleedit eli leikkuuvarat


Käytännössä tulostus ja leikkuu ei koskaan ole aivan 100% tarkkaa, joten pientä heittoa suuntaan tai toiseen tapahtuu. Tästä syystä tiedostossa taustan pitäisi jatkua hieman reunan yli, jotta leikatessa reunoille ei jää valkoista näkyviin. Tätä ylimenevää osaa kutsutaan leikkuuvaraksi tai bleediksi.


On tärkeää, että tekstit ja muut tärkeät elementit eivät ole ihan reunassa kiinni, jotta ne eivät leikkaannu. Tätä reunan ja tekstin/objektin välistä tilaa kutsutaan marginaaliksi.

 

Ongelmatilanteet bleedien lisäämisessä liittyvät usein siihen, että kuva- tai väripinta ei jatku suunnitteluohjelmassa painoarkin ulkopuolelle. Tarkista siis, että kuvat ja väripalkit aidosti ulottuvat arkkikoon ulkopuolelle, eikä bleed-alue muodostu tyhjästä väripinnasta. Toinen ratkaisu haastaviin tilanteisiin on aineiston skaalaaminen eli suurentaminen. Skaalaustilanteissa on kuitenkin huomioitava se, että skaalauksessa koko aineiston, esimerkiksi tekstin ym. koko muuttuu ja myös tekstin etäisyys paperiarkin reunasta pienenee. Nämä ratkaisut eivät ole suositeltavia, mutta joissain tapauksissa ainoita mahdollisia keinoja painokelpoisen aineiston aikaansaamiseksi.

Logot


Toimitathan logon vektori- (ai- tai eps-) tai pdf-tiedostona. Näin saamme varmistettua parhaan mahdollisen painolaadun.

Canva


Jos käytät Canvaa niin tässä muutama vinkki. Monet Canvan valmispohjat ovat tuumakoossa ja eurooppalaiset formaatit ovat senttikoossa. Huomioithan tämän aineistoa tehdessä. Mikäli kuvapinta tai jokin muu graafinen elementti ulottuu arkin reunalle saakka, tarvitaan aineistoon aina leikkuuvarat. Ilman leikkuuvaroja tuotteeseen voi lopulliseen kokoon leikatessa jäädä valkoinen reunus. Leikkuuvarat kannattaa määrittää heti suunnittelutyön alussa. Canvassa leikkuuvaroista eli bleedeistä käytetään termiä ”ylitysalue”.

Fontit

Fontit olisi hyvä toimittaa aineiston mukana tai muuttaa vektoreiksi taitto-ohjelmasta riippuen, mikäli aineisto toimitetaan muussa muodossa kuin PDF-tiedostona.

bottom of page